ILIRIADA PORTAL

200 recetat popullore pėr sėmundjet mė tė shpeshta

Shiko temėn e mėparshme Shiko temėn pasuese Shko poshtė

29032010

Mesazh 

200 recetat popullore pėr sėmundjet mė tė shpeshta




Mustaqet e misrit ndihmojnė nė kurimin e aritmisė sė zemrės, ēikorja dhe nėrėnxi kurojnė mėlēinė, bishtkali shėron veshkat.Kėto dhe tė tjera, 200 recetat popullore qė shėrojnė sėmundjet mė tė shpeshta nė organizmin e njeriut, do ti lexoni sot nė suplementin special pėr shėndetin.

Pėr dhimbjen e kokės
1- Pėrdoret 6 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga tre lugė gjelle rrodhėze (podigja e egėr) dhe tre lugė gjelle bar blete, hidhet nė njė litėr ujė, zihet 3-5 minuta; pastaj lihet nė enėn e mbuluar 20-30 minuta dhe kullohet. Pihet njė godi tri herė nė ditė.
2- Gjysmė luge kafeje me fara tė bėra pluhur tė sinapit tė zi pėrzihet me njė filxhan mjalti ose me njė lugė gjelle sheqer me pak kafe. Pėrzierja pihet njėherėsh. Ky mjekim vlen edhe pėr migrenė.
3- Njė lugė kafeje me rrėnjė tė grimcuara tė kungullit tė egėr hidhet nė 300 ml ujė dhe zihet pėr 2-3 minuta. Ena lihet e mbuluar 1-2 orė, pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet. Pihet e gjithė sasia herė pas here gjatė ditės.
4- Merret 15-20 gram maja lulesh e gjethesh tė copėtuara tė grunamadhit, hidhet nė gjysmė litri uthull ose raki tė fortė. Shishja e mbyllur mirė lihet e mbuluar 10-15 ditė duke e tundur herė pas herė gjatė ditės. Pastaj lėngu kullohet dhe kėtė lėng njomet njė leckė ose peshqir dhe vihet nė kokė.
5- Njė kokėrr qepė shtypet bashkė me njė 1-2 lugė kafeje kripė. Pėrzierja hidhet nė napė dhe vendose nė ballė.
6- Pėrgatite kafe sade (pa sheqer). Nė filxhanin me kafe tė porsazbrazur hidhet 10-15 pika lėng limoni tė freskėt dhe pihet.
7- Merren tre kokrra qepė tė thata, priten nga fundi nė anėn e rrėnjėve 0.5-0.7 cm. Nė kėto kupa tė qepės hidhen nė fillim njė lugė kafeje me kafe tė bluar. Tė sėmurin tė shtrirė i vendosim nė mes tė ballit dhe njė nė tė dy tėmthat (tė majtin dhe tė djathtin) dhe lidhen shtrėngueshėm me fasha.
8- Merren 5 thelpinj hudhre shtypen nė havan sė bashku me njė lugė gjelle kripė pastaj mbulohen me gjysmė gote ujė tė pėrzierja nė pjesė tė barabarta me uthull. Pėrzierja lihet e qetė 24 orė pastaj vendoset nė ballė si llapa e shtrirė mbi napė. Hudhra mund tė pėrdoret edhe e shtypur.
9- Lėngu i njė limoni pėrzihet me njė lugė kafeje kafe tė bluar imėt. Pasi hahet kjo sasi duhet tė qėndroni tė shtrirė pėr pak kohė.
10- Fėrkohet koka me raki tė fortė rrushi ose kumbulle 2-3 herė nė ditė pėr 8 ditė rresht.
11- Disa gjedhe lakre vihen mbi stufė derisa tė zbuten. Kjo masė e ngrohėt mbėshtillet me beze ose napė dhe vihet nė kokė. Pėrdoret 3 herė nė ditė pėr aq kohė sa tė largohet dhimbja.
12- Pėr fėmijėt me dhimbje koke vendosen llapa nė ballė nga njė patate e freskėt e grirė me krip. Nė kėtė rast kėmbėt duhet tė jenė tė ngrohta.
Pėr sklerozėn
13- Fillimisht duhet marrė kėshilla mbi rrėgjimin ditor nė pėrgjithėsi dhe atė ushqimor nė veēanti. Dieta, qė nė fillimin e shenjave tė sėmundjes do tė jetė; ushqime tė freskėta si perime, qumėsht, vaj vegjetal, bukė gruri ose thekre, peshk, kos etj. Nuk duhet tė pėrdoret alkooli, duhani, kafeja, sheqeri, kripė, ēaj kinez, piper e barėra tė tjerė pikante. Pihet njė filxhan dy herė nė ditė. Kėmbėt e duart nė mėngjes e nė darkė lahen me ujė tė ftohtė dhe ēdo ditė bėhet gjimnastikė nė ajėr tė pastėr.
14- Ēdo mėngjes esėll merret njė lugė kafeje qumėsht blete (zhele ruajal). Nė mėngjese dhe nė darkė pihet njė godi ēaj i pėrgatitur si vijon; 5-8 gjethe shtogu tė freskat ose tė thata tė grumbulluara kur bima ėshtė nė lulėzim, hidhet nė dy gota ujė dhe zihet 2-3 minuta pastaj lihet tė ftohet, kullohet dhe pihet. Ēaj i shtogut pėrgatitet e pihet ēdo ditė pėr 3 javė reshtė. Pastaj pihet ēaj kamomili i pėrgatitur si zakonisht nga 2 gota nė ditė pėr tre javė resht.
15- Tre lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga pjesė tė barabarta tė bimėve tė mijėfletėshit bishtkali hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen pėr 2-3 minuta. Ena lihet e mbuluar nė qetėsi pėr 3 minuta, pastaj kullohet. Pihet para buke njė godi tre herė nė ditė. Kura kryhet me intervale; 8 ditė mjekimi; 8 ditė pushim, 8 ditė mjekim etje pėr 1-3 muaji rresht.
16- Tre lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga 4 lugė gjelle mijėfletėsh, mana toke mali, frutė e lule murrizi dhe 2 lugė gjelle fara majdanozi hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar pėr 20-30 minuta e pastaj kullohet. Pihet njė filxhan tri herė nė ditė.
17- Gjashtė lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga 50 gram lule murrizi thelpinj tė qėruar e tė coptuar tė hurdhės, bishtkali dhe gjethe e degė tė reja veshtulle, hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 2 orė pastaj kullohet. Pihet para ngrėnies 2 filxhanė 3 herė nė ditė. Kura vazhdon deri nė pėrmirėsimin e gjendjes.
18- Njė kilogram mjaltė pėrzihet nė njė kilogram thėngjill bliri nė pranverė derisa tė formohet masė e njėtrajtshme. Nga kjo masė merret njė lugė gjelle rrafsh dhe pėrzihet me njė filxhan ēaj,i pėrgatitur me lule bliri, lule kamomili ose ēaj mali. Kjo pėrzierje pihet tri herė nė ditė. Kura vazhdon derisa tė mbarohet masa mjaltė – thėngjill. Mund tė pėrsėritet pas njė pushimi 4-6 muajsh.
19- Gjashtė lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga 50 gram lule murrizi thelpinj tė qėruar e tė coptuar tė hurdhės , bishtkali dhe gjethe e degė tė reja veshtulle, hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 2 orė pastaj kullohet. Pihet para ngrėnies 2 filxhanė 3 herė nė ditė. Kura vazhdon deri nė pėrmirėsimin e gjendjes.
Nė sėmundjet e zemrės
20- Dy lugė e gjysmė gjelle bimores sė pėrbėrė nga dy lugė gjelle mustaqe mistri, gjethe mėshtenke, qepė deti e thatė e grimcuar dhe nj lugė kafeje gjethe tė thara tė luletogėsit hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen pėr 2-3 minuta, Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta pastaj kullohet dhe lėngu ėmbėlsohet me sheqer pihet nj filxhan dy herė nė ditė.
21- Lėngu i tre limonėve hidhet nė njė shishe dhe shtohet njė lugė kafeje kripe e shtypur imėt. Tundet derisa tė shkumėzojė dhe pihet njė lugė gjelle ēdo nj orė.
22- Nė shishe njė litroshe hidhte gjethe e tharė e grimcuar sefergjen deti sa tė zėrė 1/3 e volumit tė shishes dhe mbushet me verė tė bardhė. Shishja e mbyllur lihet 24 orė nė njė vend tė freskėt. Pihet para buke nga njė filxhan 3 herė nė ditė.
23- Tre lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga 2 lugė gjelle bar blete, lėvrorė tė thara tė grimcuara portokalliavandė e kopėr hidhen nė njė litėr ujė dhe lihen tė zbuten pėr 8-12 orė pastaj zihen pėr 3-4 minuta. Ena lihet e mbuluar pėr 10-15 minuta pastaj kullohet. Pihet njė lugė gjelle para gjumit. Gjatė kėsaj kure ēdo mėngjes dhe mbrėmje kėmbėt e tė sėmurit me atak tė zemrės vihen nė fillim pėr 10-15 minuta nė ujė tė ngrohte, ku ėshtė zier hime gruri pastaj vihen pėr 2-5 minuta nė ujė tė ftohtė.
24- Merren 4 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėra nga 4 lugė gjelle sefergjen deti dhe bar blete, dhe 2 lugė gjelle trėndafili, mbulohen me njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 40-50 minuta pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 3 herė nė ditė.
25- Nė rast ataku tė fortė pihet njė godi ujė i sheqerosur i pėrzier mė pak lėng limoni ndėrkohė qė gjoksi laget me ujė tė ftohtė.
26- Gjashtė lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga 25 gram nenexhik bar blete dhe nga 10 gram lule kamomili kopėr mijėfletėsh murriz dhe rrėnjė dardhe tė pastruara hidhet nė litėr ujė tė porsavaluar dhe lihet mbyllur nė qetėsi njė natė. Lėngu i kulluar pihet gjatė ditės nė vend tė ujit.
27- Merren 4-5 lugė gjelle kulumbrije hidhen nė njė litėr raki rrushi e mirė. Shishja e mbyllur lihet nė vend tė ngrohtė nė hije pėr 10 ditė. Lėngu i kulluar pihet njė filxhan 3-4 herė nė ditė.
28- Merren 3 lugė gjelle me fruta tė thara e tė grimcuara tė trėndafilit tė egėr, hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta pastaj kullohet. Lėngut tė pėrfituar i shtohet lėngu i njė limoni dhe ėmbėlsohet me sheqer dhe mjaltė. Pihet njė filxhan 2-3 herė nė ditė.

Nė mjekimin e hipertensionit

29- Hudhra e qėruar. Ajo duhet tė merret ditė e parė tė mjekimit njė thelb, tė dytėn 2 thelpinj e kėshtu duke shtuar nga njė thelb derisa sa tė plotėsohen 4-5 kokrra hudhra, pastaj ēdo ditė duhet marrė njė thelb hudhre mė pak. Me mbarimin e kėtij mjekimi bėhet njė javė pushim, pastaj vazhdon kura e dytė si mė sipėr.
30- Merren 600 gjethe ulliri, hidhen nė 4 litra ujė zihen derisa tė mbeten 2 litra lėng. Ena lihet e mbuluar derisa tė vaket, pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet. Pihet njė gotė nė mėngjes esėll dhe njė gotė para gjumit. Nė raste tė tensionit mjaftė tė lartė pihen 3 gota nė ditė. Kura vazhdon 25 ditė dhe mund tė pėrsėritet pas njė pushimi 1-2 javor.
31- Merren 0.5 kilogram gjedhet ulliri hidhen nė tre litra ujė tė sapovaluar. Ena lihet e mbuluar 1.5 orė dhe pastaj kullohet dhe lėngu ėmbėlsohet. Pihet njė filxhan 4 herė nė ditė.
32- Merren 60-70 gjethe ulliri hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen sa tė mbesė rreth 600 mililitra. Ena lihet e mbuluar 5-6 minuta pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 2 herė nė ditė esėll dhe para gjumit pėr 15-25 ditė rresht.
33- Pėr hipertensionin dhe rastet e damllasė (hemorragjisė celeblare) duhet tė vendosen 10-15 shushunjėza nė qafė. Ato qėndroni tė ngulitura 20-30 minuta dhe shkėputen atėherė kur janė tė fryra me gjak.
34- Merren lule murrizi tė bėra pluhur dhe pėrzihen me pak sheqer, pihen gjysmė lugė kafe 2 herė nė ditė.
35- Merren 5 lugė gjelle lule murrizi tė copėtuar hidhen nė 0.5 litėr alkool 96 gradė. Shishja mbyllet dhe lihet 10 ditė nė vend tė ngrohta nė hije duke e pėrzihet herė pas herė pastaj kullohet. Pihen 20 pika lėng tė pėrzier me pak ujė 2 herė nė ditė. Kur pacienti nuk ka gjumė pihet 40 pika para gjumit.
36- Merren 4 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėra nga pjesa tė barabarta veshtulle mijėfletėshi lule murrizi e lule kamomili hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta, pastaj kullohet dhe i hidhet pak mjaltė. Pihet i ngrohtė para ngrėnies njė filxhan 3 herė nė ditė ose disa gllėnjka ēdo 1-2 orė. Kura vazhdon 20 ditė nė muaji pėr disa muaji rresht.
37- Dy kokrra tė mėdha hudhre nė njė litėr ujė dhe zihen pėr 10 minuta. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet pastaj kullohet dhe lėngut i shtohet lėngu i 3-4 limonėve. Pihet njė filxhan ēdo mėngjes esėll.
38- Merren 10 lugė gjelle mistri hidhen nė njė litėr ujė dhe lihet tė zbutet pėr 2-3 orė, pihet nga njė filxhan herė pas here deri nė 6 ose 7 filxhan gjatė ditės.
39- Merren 5 lugė gjelle me gjetje dhe rrėnjė majdanozi hidhen nė njė litėr ujė dhe vlohen pėr 8-10 minuta pastaj kullohen. Pihet njė filxhan 3 herė nė ditė.
40- Merren 4-5 lugė murrizi hidhen nė njė litėr ujė dhe lihen mbi stufė tė ngrohen, por pa u vluar pėr 10-15 minuta, pastaj kullohet dhe i hidhet lėngu dhe i hidhet lėngu i gjysmė kokrre limoni. Pihet njė filxhan nė darkė para gjumit.
41- Njė limon pasi i hiqen bėrthamat dhe njė kokėrr e madhe qepe grihen nė makinė mishi. Kėsaj pėrzierje i shtohet sheqer sa pasha e limonit dhe e qepės. Kavanozi i mbyllur lihet qė qetėsi njė nate. Hahet njė luge kafeje ēdo mėngjes esėll.
42- Njė limon pasi i hiqen bėrthamat, grihet dhe pėrzihet me 10 gram maja buke ose maja birre, lihet nė gote pėr 1-2 orė dhe hahet e gjithė pėrzierja nė mėngjes. Kura zgjat 1-2 vjet.
43- Pėr 2-3 ditė rresht hahet vetėm oriz pa kripe qė zihet derisa behet si qull. Kėto ditė nuk duhet tė konsumohet asnjė ushqim tjetėr.
44- Merren gjysme kilogramė limona, grihen nė makinė mishi dhe pėrzihen me gjysmė kilogramė sheqer dhe lihen nė kavanoz, duke e pėrzier 1 ose 2 herė nė dite pėr 10 ditė nė pasdite. Hahet esėll njė luge gjelle ēdo ditė.
45- Merren 100 grame bishtaja tė thata, groshe e re ose 100 grame fije anėsore tė bishtajės sė groshės sė freskėt hidhen nė 1,5 litėr ujė dhe zihen derisa tė mbesė gjysma e volumit. Ena lihet e mbuluar derisa tė ftohet, pastaj kullohet. Pihet njė luge gjelle 8-10 here gjate ditės pėr 21 dite rresht. Pastaj mjekimi vazhdon me lėngun e pėrgatitur si mė sipėr, por me 60 gramė bishtaja groshe pėr 3 jave resht dhe mjekimi i tretė pėr 3 javė tė tjera vazhdon me lėngun e pėrgatitur me 20 grame bishtaja groshe si mė sipėr, d.m.th sasia e bishtajės hidhet ne 1.5 litėr ujė, zihen sa tė mbesė 0,75 litėr, kullohet dhe pihet njėlloj.
46- Pesė lugė gjelle gjethe thata tė coptuara hidhen nė njė litėr ujė tė ftohte. Ena lihet mbuluar njė natė duke e pėrzier 2-3 herė pastaj kullohet. Pihet gjysme gote nė mėngjes dhe nė darkė.
Nė mjekimin e hipertensionit
47- Pesė lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga 4 luge gjelle mana toke pulli, 5 luge gjelle bar blete dhe 2 luge gjelle gjethe manaferre e nenexhik, hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta dhe pasi kullohet shtihet lėngu i njė limoni. Pihet para ngrėnies njė filxhan tri herė nė ditė.
48- Pesė lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga 4 lugė gjelle bar ethesh, njė lugė gjelle lule mėllage dhe 3 lugė gjelle nenexhik e lule shtėrmeni hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar pėr 10-15 minuta dhe pasi kullohet i shtohet pak lėng limoni. Pihet para ngrėnies njė filxhan 4 herė nė ditė.
49- Tre lugė gjelle me gjetje e lule thundėrmishke hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 2-3 minuta. Ena lihet e mbuluar 20-30 minuta pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet me mjaltė ose sheqer. Pihet njė gotė e madhe ose 300 mililitra para drekės ose darkės.
50- 250 mililitra qumėsht i zier pėrzihet me njė veze tė rrahur dhe me njė luge gjelle mjaltė. Pihet i ngrohte ēdo mėngjes dhe ēdo mbrėmje
51- Duhen 250 grame tėrshėre e ciln zihet nė njė litėr ujė derisa kokrrat tė shkrihen. Kullohet duke e shtrydhur, pastaj i shtohet lėngu i njė limoni. Pihet pa u ėmbėlsuar njė filxhan tri herė nė dite.
52. Gjatė anemisė ēdo mėngjes esėll hahet 1 ose 2 mollė tė pėrziera me dy lugė gjelle mjaltė njė e kuqe veze e rrahur me disa pika konjak. Gjatė ditės hahet mėlēi e pjekur, mish qengji e keci, peshk, mish gjahu, mish rose, groshė, bizele, karota, speca, sallata bari, qumėsht i plotė, djathė, me gjalpė, hirrė qumėshti, shumė fruta, lėng frutash, ēaj njė gotė birrė dhe vere gjatė ngrėnies.

Nė sėmundjet e stomakut
53- Merren 3-4 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga njė lugė kafeja bime pelini e thatė, 3 lugė gjelle mijėfletėshi i thatė, 2 lugė gjelle lule balsam dhe njė lugė gjelle nenexhik, hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 3 minuta. Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta pastaj kullohet. Lėngut i shtohen 3-4 luge gjelle mjaltė dhe lėngu i 1-2 limonėve. Pihet zakonisht i vaket gjysme ore para ngrėnies nga njė filxhan 2-3 herė nė ditė. Kura vazhdon 4-6 muaj.
54- 3-5 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga pjesė tė barabarta lėkurash portokalli tė thata tė grimcuara, mijėfletėsh dhe lule kamomili hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 15-20 minuta pastaj kullohet. Pihet para ngrėnies dy filxhanė 3 herė nė ditė.
55- Nga qepa e grire nė makinė mishi grumbullohet 100 gram lėng, i cili pėrzihet me 200 mililitra raki rrushi. Pihen 15 pika tė hedhura nė njė lugė me mjaltė 3 herė nė ditė pėr 2 muaj rresht.
56- Pėrgatitet pėrzierja; njė lugė gjelle bime pelini e thatė, 3 lugė gjelle gjethe nenexhiku, 6 luge gjelle mijėfletėshi dhe 3 lugė gjelle lule me bisqe tė lulebasamt. Pėrzierja shtypet nė havan dhe pluhuri sitet. Nga kjo bimore 5 lugė gjelle hidhen ne tenxhere me ujė tė porsavaluar qė lihet e mbuluar 15 minuta. Pastaj kullohet me napė dhe ėmbėlsohet me 4-5 lugė mjaltė dhe i hidhet lėngu i njė limoni. Pihet para ngrėnies njė filxhan 3 herė nė ditės.
57- Birnori i pėrbėre nga 2 lugė gjelle gjethe dafine tė grimcuara dhe 4 lugė gjelle lėkura portokalli tė thata e tė grimcuara hidhet nė njė litėr ujė dhe zihet 10 minuta. Ena lihet e mbuluar 15-20 minuta, pastaj kullohet dhe lėngut i hidhet 5-6 lugė mjaltė. Pihet pas ngrėnies njė filxhan tri herė nė ditė. Ky mjekim ėshtė i vlefshėm nė urth
58- Dy grushte tėrshėre e grimcuar e pėrzier me 1 dy lugė gjelle mjaltė hidhet nė 1,5 litėr ujė dhe zihet 40 minuta. Ena lihet e mbuluar sa tė vaket, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan disa herė nė ditė.
59- Gjate muaji qershor merret pėrmbajtja e thelbit tė arrave, qė ėshtė akoma i bardhe si qumėsht i 30 kokrrave arra, grimcohet dhe hidhet nė shishe qelqi njė litroshe qė mbushet me raki rrushi ose kumbulle. Shishja lihet nė diell 20-30 ditė pastaj kullohet. Pihet njė lugė gjelle nė dhimbjet e padurueshme tė barkut me ngėrēe.
60- Pesė lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga pjesė tė barabarta rrėnje kallami, lule kamomili, lule bar ethesh dhe gjethe sefergjen deri hidhen ne 1 -1,5 litėr ujė tė porsa valuar. Ena lihet e mbuluar 15 minuta pastaj kullohet. Lėngut i shtohen 4-5 luge mjaltė dhe lėngu i njė limoni. Pihet para ngrėnies njė filxhan 3 herė nė ditė nė dhimbje stomaku.
61- Duhen 3-4 lugė gjelle 16 bimores sė grimcuar tė barit tė bletės tė cilat hidhen nė njė litėr ujė tė porsa valuar dhe ena lihet e mbuluar 10-20 minuta duke e tundur herė pas here. Pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet. Pihen 2-3 gota nė ditė.
62- Merren 3-4 luge gjelle nenexhik hidhet nė njė litėr ujė tė porsa valuar dhe ena lihet e mbuluar 5-10 minuta pastaj kullohet. Pihet njė gote 5-6 herė nė dite.
63- Njė lugė ēaji nenexhik i copėtuar vendoset
mbi njė cope leukoplasti dhe ngjitet mbi kėrthiza ku mbahet disa orė derisa tė ikė dhimbja e barkut
64- Merren 10 gram spec djegės i thate e i grimcuar hidhet ne 100 mililitra alkool 60 grade. Ena lihet e mbyllur njė javė duke e tundur herė pas here, pastaj kullohet. Pihet 20-30 pika 2-3 herė nė ditė, nė raste tė (ērregullimit tė brejtjes sė ushqimit dhe anoreksi.
Nė kolit
65- 10 gr propolis i grimcuar hidhet ne 50 ml alkool 96 gradė. Shishja e mbyllur lihet nė vend tė ngrohte ne hije njė jave, duke e tundur herė pas here, pastaj kullohet. Pihet 10 pika 3 herė nė dite pas ngrėnies derisa tė mbarohet lėngu.
66- 50 gr bar majasėlli i grimcuar hidhet nė njė litėr ujė dhe zihet 1.5 ore, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 3 herė nė ditė
67- Njė kilogram presh i njomė sė bashku me bishta tė lara pritet nė copa dhe grihet nė makinė mishi. Pasi pėrzihet mirė kullohet dhe lėngu ruhet nė kavanoz qelqi nė vend tė freskėt ose nė frigorifer. Pihet njė lugė gjelle nė mėngjes esėll pėr 15-30 ditė rresht.
68- 5 luge ēaji bar majasėlli hidhen nė njė litėr ujė dhe lihet tė zbutet 1 orė, pastaj zihet 2-3 min. Ena lihet nė qetėsi e mbuluar pėr rreth njė orė, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan tre herė nė ditė.
69- 3-4 lugė gjelle lulebasani hidhen nė njė litėr ujė dhe zihet 4-5 min. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan para ngrėnies 2-3 herė nė dite.

Nė kapsllėk
70-50 gr fiq tė thate hidhen nė 500 ml ujė nė darkė dhe zihen 20 min. Ena lihet e mbuluar njė natė. Gjithė pėrmbajtja hahet pa u kulluar.
71-2-3 thela bostani tė pjekur, gati si qull, hahen nė mėngjes esėll.
72-6 kokrra fiku tė njoma ose tė thata dhe 6 kokrra kumbulle tė thata tė grira hidhen nė darkė nė 1.5-2 gota ujė tė ftohtė dhe lihen gjithė natėn nė njė vend tė ngrohte. E gjithė sasia hahet nė mėngjes esėll.
73-100 gr kumbulla tė thata, 50 gr fiq tė thatė dhe 10 gr gjethe sene grimcohen nė havan derisa formohet njė mase e njėtrajtshme Hahet nga njė luge kafeje e mbushur plot njė nė mėngjes e njė n darkė.
74-Pėrzihet nga njė gjysme lugė gjelle lule kamomili, gjethe nenexhiku dhe gjethe sene. Kjo pėrzierje hidhte nė 600 ml ujė dhe zihet 4 min. Ena lihet e mbuluar nė qetėsi 15-20 min, pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet me sheqer ose pėrdoret ashtu siē ėshtė nga njė filxhan nė mėngjes esėll dhe njė filxhan nė darkė para ngrėnies.
Nė astmėn
75- Gjethe tatulle dhe gjethe sherebeli nė pjesė tė barabarta grihen imėt dhe pihen si cigare deri nė 4-5 herė gjate ditės.
76- 2 lugė fara lajthate hidhen ne 1-1.5 gota ujė tė porsavaluar dhe lihen tė mbuluar njė orė, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 3-4 herė nė ditė.
77- Gjethe tatulle tė grumbulluara para lulėzimit tė bimės, tė thara nė hije, grihen si duhan dhe pihen 3-4 cigare nė ditė.
78- Thelpinj tė njė kokrre hudhre vihen nė palėn e napės dhe shtrydhen duke mbledhur lėngun e hudhrės nė njė filxhan. Hidhen deri ne 5 pika hudhre mbi sheqer nė njė lugė kafeje dhe hahen ēdo mėngjes esėll.
79- Njė dorė hisėll e thatė dhe nga 2 lugė gjelle lulebasani e nenexhik hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 2-3 minuta. Ena lihet e mbuluar pėr 20 minuta dhe kullohet. Pihet njė lugė gjelle tre herė nė ditė.
80- 6 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga 50-60 gram lule mėllage, gjethe mijėfletėshi, gjethe thundėrrnushke e lule blete hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 2 ore, pastaj kullohet. Pihet para ngrėnies njė filxhan tre herė nė ditė.
81- 0.5 kilogram thelpinj hudhre tė qėruara shtypen nė havan dha hidhen nė njė ene porcelani. Nė njė ene tjetėr pėrzihet 0.5 kilogram sheqer me lėngun e dy limonėve. Tė dy pėrbėrėsit, pra hudhra e shtypur dhe sheqeri me lėngun e limonit, pėrzihen nė enė porcelani.
Nė pezmatimin e veshkave
82- Duhen 4-5 lugė kafeje bishtkali tė grimcuara hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar zihen 10 minuta. Ena lihet e mbuluar derisa tė vaket, pastaj kullohet. Pihet gjatė ditės nė vend tė ujit e gjithė sasia. Kura vazhdon 21 ditė.
83- Njė dorė e plotė me kallinj delli te grumbulluara nė lulėzim dhe tė thara nė hije, hidhen nė 3 litra ujė tė ftohte dhe zihet sa tė mbetet deri nė 2 litra lėng. Ena lihet e mbuluar derisa tė ftohet dhe kullohet me nape. Po kėshtu nė tenxhere tjetėr merret njė dorė e mbushur me bime tė plotė, domethėnė rrėnja dhe pjesa mbitokėsore (e pungacės hidhet nė 3 litra ujė tė ftohte dhe zihet derisa tė mbetet deri ne 2 litra lėng. Ena lihet e mbuluar nė qetėsi derisa tė ftohet, pastaj kullohet. Mjekuesi popullor Din Bicoku pėr pėrgatitjen e lėngut pėr mjekim, qė pėrbehet nga pėrzierja e dy lėngjeve tė mėsipėrme, e pėrdor mbi bazėn e fletės sė analizave sė urinės dhe kryesisht numrit tė leukociteve dhe tė nivelit tė alburnines. Kur ka infeksion tė rende nė pėrzierjen e lėngjeve hidhet 3 ose 4 pjesė lėng gjethe delli ditė njė pjesė lėng tė pungaēes. Kur ka infeksion tė paket vetėm ose tė shoqėruar me ērregullime tė urinimit dhe pėr mjekimin e gurėve tė veshkave dhe tė ashtit nė shishet e lėngut pėr mjekim hidhet 2-4 pjesė lėng tė bimės se pungaēes dhe njė pjesė lėng gjethe delli. Lėngu i pėrgatitur nė kėto sėmundje pėr tė rriturit pihet nga njė gote (150 mililitra) para ose pas ngrėnies 3 herė nė ditė. Pėr tė vegjlit nga njė filxhan (50 mililitra) para ose pas ngrėnies tre herė nė ditė. Kura zgjat 5-7 ditė ose derisa tė mbarohen 2-3 litra lėng. Nė rast nevoje mund tė pėrdoret deri nė shėrim.
84- Pėrzihen nė pjesė ose pesha tė barabarta mustaqe misri, bishta qershie dhe gjethe mėshtekne, 3-4 lugė gjelle nga kjo pėrzierje hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 1 min. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet, pastaj kullohet. Lėngut i hidhet njė majė luge sodė buke, pėrzihet dhe lihet nė qetėsi 15 minuta, pastaj ėmbėlsohet me mjaltė. Pihet para ngrėnies 2 filxhanė 3 herė nė ditė pėr 3-9 javė rresht.
85-3 lugė gjelle gjethe tė gjethe dellit hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen pėr 3 minuta. Pasi ftohet hidhet nė shishe qelqi. Pihet njė gotė 3 here nė ditė.
86- 35 fije zhuge tė grumbulluara nė porsa lulėzim hidhen nė 2 litra ujė dhe zihen derisa tė ngelet gjysma e sasisė. Ena lihet e mbuluar sa (e ftohet, pastaj kullohet. Pihet gjate ditės nė vend tė ujit ose mė sakte si mjekim pihen 3-5 gota gjatė ditės. Kura vazhdon 21 ditė. Ky mjekim vlen pėr infeksion tė veshkave, pėr nxjerrjen e gurėve tė veshkave, pėr albuminuri e azotemi.
87- Njė kg rrėnje tė pastruara, tė thara e tė thėrrmuara tė kulmuthit hidhen nė 5 litra ujė dhe zihen 10 minuta. Ena lihet e mbuluar 20-30 minuta, pastaj kullohet. Pihet nė vend tė ujit ose 3-5 gota uji gjatė ditės pėr 21 ditė rresht.
88- Pėrzihen nė pjesė tė barabarta rrėnje, gjethe e lule tė cikores dhe tre luge gjelle nga ky bimor hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 3-4 minuta. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet lėngu, pastaj kullohet. Pihet 2 filxhanė 3 herė nė ditė ose njė lugė gjelle disa herė nė ditė.
89- 10 lugė gjelle kashtė e tėrshėrės sė grire imėt hidhet nė njė litėr ujė dhe zihet 3 min. Ena mbuluar sa tė ftohet, pastaj kullohet. Pihet filxhan disa herė gjatė ditės.
90- Njė kilogram bėrthama bostani (pjepri) hidhet nė 5 litra ujė dhe zihet derisa lėngu tė arrijė nė 3 litra, domethėnė pak mė tepėr sesa gjysma e vėllimit fillestar. Ena lihet e mbuluar sa tė vaket, pastaj kullohet dhe hidhet nė shishe. Pihet njė filxhan 3 herė nė ditė pėr 2-3 muaj rresht.
91- 3 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėre nga pjesė tė barabarta bime tė qeses se bariut dhe mustaqe misri hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar dhe ena lihet e mbuluar 2 orė. Kullohet dhe lėngu hidhet nė shishe qelqi. Pihet gjate ditės nė vend tė ujit gjysma ose e gjithė sasia.
92-Pėrgatiten veē e veē 5 lėngje tė ndryshme si vijon: 1 - Njė dorė majdanoz hidhet nė 6-7 gota ujė dhe zihet 5 minuta. Ena lihet e mbuluar 10 minuta pastaj kullohet.
2- Njė dorė me kallinj gjethe delli hidhet nė 6 gota ujė
dhe zihet 5 minuta. Ena lihet e mbuluar 10 minuta
pastaj kullohet.
3- Njė dorė fierguri tė grimcuar hidhet nė 6 gota ujė
dhe zihet 5 minuta. Ena lihet e mbuluar 10 minuta
pastaj kullohet.
4- Njė dorė gjethe fiku tė egėr me 2 kokrra molle tė
pėrziera bashkė tė grimcuara hidhen nė 6 gota ujė
dhe zihet 5 minuta. Ena lihet e mbuluar 10 minuta
pastaj kullohet.
5- 50 kokrra fara gjembaēi hidhen nė 1-1.5 litra ujė
dhe zihen derisa tė mbetet gjysma e sasisė. Ena lihet
e mbuluar 2 orė pastaj kullohet. Nga tė pesė lėngjet
pėrzihen sasi tė barabarta dhe pihet 2-3 gota nė ditė.
93- Disa plėndėsa pule tė pastruara me ujė tė ngrohte iu hiqet cipa mukoze, qė thahet dhe bėhet pluhur i cili hidhet nė kapsula. Pihet njė kapsulė tri herė nė ditė derisa tė dalin gurėt.
94- 2 lugė gjelle tė bimorit tė pėrbėrė nga pjesė tė barabarta bishta qershie, gjethe delli, mustaqe misri e bishtkali hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 15 minuta. Ena lihet mbuluar 10 minuta pastaj kullohet. Pihet njė gotė 2-3 herė nė ditė
95- Gjysme filxhani me lėng limoni pėrzihet me gjysme filxhani vaj misri ēdo mėngjes dhe pihen esėll pėrditė deri nė shėrim.
96- Njė kilogram vaj ulliri pa aciditet, njė kilogram raki rrushi 18 gradė dhe njė kilogram mjaltė pėrzihen sa tė formohet nja masė e njėtrajtshme. Hahet nė mėngjes esėll 2-3 lugė gjelle derisa tė dalin tė gjithė gurėt e rėra.

Nė gurė dhe rėrė nė fshikėzėn e urinės dhe ureterėn
97- 2 lugė gjelle bėrthama qershie tė egėr tė thėrrmuara nė havan hidhen nė 100 mililitra alkool 96 grade. Shishja mbyllet mirė dhe lihet nė vend tė ngrohte nė hije, duke u tundur 2-3 herė nė ditė, pėr 10 ditė rresht. Pastaj kullohet dhe lėngu ėmbėlsohet. Pihet 6-10 pika, pėrzier mė pak ujė, 3 herė nė ditė.
98- 5 lugė gjelle fara bostani tė shtypura nė havan hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 3 minuta. Ena lihet e mbuluar derisa tė ftohet pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 4 herė nė ditė pėr 3-4 javė rresht.

99- Dy duar me fara liri hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar dhe ena lihet e mbuluar pėr 2 orė, pastaj kullohet. Pihet ēdo 2 orė nga 100 mililitra pėr 5 herė gjatė ditės. ēdo 2 ditė pėrgatiti lėng i ri.

Nė gurėt e tėmthit
100- Pihet vaj ulliri njė luge gjelle 3 here nė ditė.
101- Ēdo mėngjes esėll merret njė maje lugė pluhur bime pelini e tretur nė ēaj, qumėsht ose supe. Mjekim vazhdon 20 ditė, pastaj behet 10 ditė pushim. Kjo kurė pėrsėritet edhe 2-3 herė tė tjera.
102- 30 grame gjethe delli leshtor tė njoma ose tė thatė; copėtohen dhe hidhen nė 1.5 litra ujė tė porsavluar. Ena lihet e mbuluar nė qetėsi 30 minuta, pastaj kullohet. Lėngut i shtohet 5 lugė gjelle mjaltė dhe lėngu i 5 limonėve. Pihet njė filxhan para ngrėnies 3 herė nė ditė. Kura zgjat rreth njė vit.
103- 4 lugė gjelle bishtkali hidhen nė njė litėr ujė, lihet tė zbutet njė orė, pastaj zihen 3 minuta. Lėngu i vaket kullohet dhe hidhet nė shishe qelqi. Pihet njė filxhan 4 here nė dite.
104- Gjysmė litre verė e ėmbėl pėrzihet me 60 gramė vaj ulliri dhe zihet 5 minuta. Lihet tė ftohet dhe pihet ēdo mėngjes njė gotė pėr 5 ditė rresht, kur mbarohet lėngu. Pas pirjes i sėmuri shtrihet gjysme ore nė anėn e majtė dhe po aq kohė nė anėn e djathtė.
105- 2 lugė gjelle hisėll i njome i grimcuar hidhe nė 0.5 litėr qumėsht dhe vihet ne zjarr deri nė vlim. Kur lėngu vake kullohet dhe hidhet nė shishe qelqi. Pihet njė filxhan tri herė nė ditė.

Pėr mjekimin e reumatizmit
113- 300-400 gramė fruta kilikaze fėrgohen nė vaj ulliri derisa tė marrė formėn e njė llape me tė cilėn kur ėshtė akoma e vakėt, mbėshtillet zona e dhimbshme. Ky proces behet 3-4 herė nė orė.
114- Njė ose dy grushte me frula de'llinje tė kuqe shtypen derisa tė bėhet llapė, e cila vendoset nė vendin qė ka dhembje dhe lihet disa orė.
115- Njė copė rrėnjė arre 10-15 centimetra e gjatė e porsa nxjerrė nga toka, pastrohet dhe pritet nė gikla, hidhet nė njė shishe qė mbushet me njė litėr vaj ulliri. Shishja mbyllet dhe mbulohet me baltė. Kjo pėrgatitje bėhet nė vjeshtė dhe shishja hapet nė pranverė. Kullohet dhe lėngu pėrdoret pėr fėrkimin e vendeve tė dhimbshme.
116- Qė nė kohė tė lashta populli i Elbasanit ka shfrytėzuar ujerat termale tė Llixhave. Zakonisht bėhet 1-2 banja nė ditė nė ujin e llixhave pėr 5-15 minuta ne 15-39 ditė rresht njė ose dy herė nė vit.

Nė mjekimin e sėmundjeve tė mėlēisė

136- 100-180 kokrra karafili hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen sa tė mbetet gjysmė litėr lėng. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet dhe kullohet. Pihet njė filxhan gjysmė ore para gjumit.
137- Tri orė para gjumit nuk duhet tė konsumohet asnjė lloj ushqimi. Nė darkė ėshtė mirė tė hahet kos lope i freskėt, mollė. Mėngjesi tė hahet i bollshėm.
138- Dhoma ku fle tė jetė e madhe, e errėsuar, pa ngrohje dhe me dritare te ēelura.
139- Para gjumit lahen duart e kėmbėt me ujė tė ftohtė. Mund tė lahet gjithė trupi me ujė tė ftohtė ose pak tė vakėt brenda sė cilit tė hidhet pak uthull.
140- Njė lugė gjelle kopėr e grimcuar hidhet nė 200 mililitra ujė tė porsavaluar dhe pihet e ngrohtė para gjumit.
141- Dy lugė gjelle fara kopre tė copėtuara hidhen nė 500 mililitra ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 2-3 herė nė ditė.
142-Merren 3-4 lugė gjelle maja tė lulėzuara

143- Merren 12-14 lugė gjelle degė tė lulėzuara tė rozmarinės, hidhet nė njė litėr ujė i porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 20-30 minuta, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 3 herė nė ditė pėr 1-2 muaj rresht.
144- Merren 6-7 lugė maja tė lulėzuara tė njoma ose tė thata tė barit tė zemrės, hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen pėr 5-6 minuta. Ena lihet e mbuluar pėr 15-20 minuta pastaj kullohet. Pihet njė lugė gjelle 4-5 herė nė ditė.
145- Merren 3-4 lugė gjelle bime nė lulėzim e sefergjenit (borzilok, Ocimum basilicum) hidhet nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar nė qetėsi pėr 20-30 minuta pastaj kullohet dhe pihet njė gotė para gjumit.
146- Nėn jastėkun e tė sėmurit me pagjumėsi ēdo natė ėshtė mirė tė vendosen bimė sefergjeni.
147- Merren 6 lugė gjelle lule kamomili, 300 mililitėr ujė dhe zihen njė minutė. Ena lihet e mbuluar 20-30 minuta, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan dy herė nė ditė.
148- Gjethe tė veshtullės tė pluhurosura pėrdoren duke marrė ēdo tri orė njė majė thike tė shoqėruar me qumėsht ose ushqim.
149- Merren 3-4 lugė gjelle maja tė lulėzuara e gjethe pelini tė grimcuara hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 5-10 minuta, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 2-3 herė nė ditė.

150- Pesė lugė gjelle 16 bimores sė pėrbėrė nga 4 lugė gjelle mana toke pylli, 5 lugė gjelle bar blete dhe 2 lugė gjelle gjethe manaferre e nenexhik, hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 10-15 minuta dhe pasi kullohet shtihet lėngu i njė limoni. Pihet para ngrėnies njė filxhan tri herė nė ditė.
151- Pesė lugė gjelle te bimores se pėrberė nga 4 luge gjelle bar ethesh, njė lugė gjelle lule mėllage dhe 3 lugė gjelle nenexhik e lule shtėrmeni hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar pėr 10-15 minuta dhe pasi kullohet i shtohet pak lėng limoni. Pihet para ngrėnies njė filxhan 4 herė nė ditė.
152- Tre lugė gjelle me gjethe e lule thundenishke hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 2-3 minuta. Ena lihet e mbuluar 20-30 minuta pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet me mjaltė ose sheqer. Pihet njė gotė e madhe ose 300 mililitra para drekės ose darkės.
153- 250 mililitra qumėsht i zierė pėrzihet me njė vezė tė rrahur dhe me njė lugė gjelle mjaltė. Pihet i ngrohtė ēdo mėngjes dhe ēdo mbrėmje.
154- Duhen 250 gramė tėrshėrė e cila zihet nė njė litėr ujė derisa kokrrat tė shkrihen. Kullohet duke e shtrydhur, pastaj i shtohet lėngut i njė limon. Pihet pa u ėmbėlsuar njė filxhan tri herė nė ditė.
155- Gjatė anemisė ēdo mėngjes esėll hahet 1 ose 2 mollė tė pėrziera me dy lugė gjelle mjaltė, njė e kuqe veze e rrahur me disa pika konjak Gjatė ditės hahet mėlēi e pjekur, mish qengji e keci, peshk, mish gjahu (thėllėze, pėllumb i egėr, lepur etj), mish rose, groshe, bizele, karota, speca, sallatė bari, qumėsht i plotė, djathė me gjalpė, hirrė qumėshti. shumė fruta, lėng frutash.
157- 300 gr lėvore shege tė thara tė grimcuara hidhe nė njė litėr ujė dhe zihen sa tė mbetet gjysma e lėngėt. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan dy herė nė ditė.
158- 13-15 lugė gjelle lule tėrfili tė thara hidhen nė njė litėr ujė tė porsa valuar. Ena lihet e mbuluar 15 min, pastaj kullohet. Pihet njė filxhan 1-2 herė nė ditė.
159- 10-20 gr gjethe ftoi tė thara e tė grimcuara hidhen njė litėr ujė dhe zihet pėr 5 min. Ena lihet e mbuluar 2C-30 min. pastaj kullohet. Pihet njė gotė 2-3 herė nė ditė.
160- 100-300 gr. gjthe tė njoma luleshtrydheje ose 20 gjethe tė thara hidhen nė njė litėr ujė tė porsa valuar ! lihet e mbuluar pėr 15 min pasta] kullohet. Pihet njė lugė gjelle ēdo orė.

161 -30 gr frute selvije tė copėtuara hidhen nė njė litėr ujė tė porsa valuar dhe ena lihet e mbuluar pėr 15 min, pastaj kullohet. Pihet njė lugė gjelle nė ēdo 2-3 ore".
162- 10 gr maja tė njoma bisqesh manaferre hidhen nė 500 ml uje dhe zihen 15-20 min. Ena lihet e mbuluar pėr 10-15 min, pastaj kullohet. Pihet njė lugė kafeje 5-6 herė nė diėtė. Ky mjekim vlen pėr fėmijėt e vegjėl me barkun e verės.
163- Pėrgatitet llapė orizi, e cila hahet gjatė ditės.

164- 10-15 gr lėkure dushku e thatė ose e njomė lihet 2-3 orė nė njė litėr ujė tė ftohtė, pastaj kullohet dhe hidhet nė njė shishe. Pihet njė filxhan 2-3 herė nė ditė.

165- Njė dorė fruta tė njoma ose tė thara tė drizės. hidhen nė 2 litra ujė tė porsa valuar. Ena e mbuluar lihet nė qetėsi 30-40 min, pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet me pak sheqer. Pihet njė gotė disa herė nė ditė. Ky mjekim pėrdoret edhe pėr lehtėsimin e mjekimin e hemorroideve.

166- Njė filxhan me fruta thane hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar dhe ena lihet e mbuluar nė qetėsi pėr 30 min dhe pastaj kullohet e ėmbėlsohet me pak sheqer. Pihet nga njė gotė disa herė gjatė ditės.

167- Merret afėrsisht 1/5 e lėvores sė njė shege, copėzohet dhe pėrzihet me rigon tė bėrė pluhur sa kapin tre gislitat. Kjo pėrzierje hidhet nė njė xhezve, mbulohet me dy filxhanė ujė dhe zihet 5-6 min. Pastaj lihet sa tė vaket, kullohet dhe pihet pak e ngrohtė e gjithė sasia. Ky lėng pėrdoret edhe pėr dhimbjet barkut
168-Pėrzihen nga dy lugė gjelle elb, tėrshėrė dhe oriz, tė cilat bluhen nė mulli kafeje ose shtypen nė havan dhe pluhuri hidhet nė njė litėr ujė, qė zihet pėr 30 min Ena lihet e mbuluar nė qetėsi pėr 15-20 min, pastaj kullohet, ėmbėlsohet me pak sheqer dhe i hidhet lėngu i njė limoni. Lėngu i ndarė nė tresh pihet 3 herė nė ditė para ngrėnies.
169- Nė njė gotė copėtohen disa kokrra gėshtenje tė egėr me gjithė lėkurė dhe mbulohen me raki rrushi. Lihet nė qetėsi 10-12 orė dhe pasi kullohet pihet gjatė ditės.
170- Pėrzihet gjysmė luge kafeje limontoz dhe gjysmė luge kafeje kafe e bluar. Hahet e gjithė sasia qė nė shenjat e para tė diarresė.
171- Njė lugė gjelle niseshte hidhet nė njė gotė me raki rrushi. Pasi pėrzihet pihet herė pas herė gjatė ditės ashtu siē ėshtė. Ky mjekim vazhdon deri nė ndalimin e barkut.
172- 8-10 fara tė thata shtogu hahen pas buke qė nė fillim tė diarresė.
173- Pėrgatitet njė filxhan kafe sade dhe pasi i shtohet lėngu i rreth gjysme kokrre limoni pihet menjėherė.
174- 5-6 lugė gjelle gjethe dafine tė thara e tė grimcuara dhe 5-6 lugė gjelle lėvore portokalli hidhen nė njė litėr ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar 10 min pastaj kullohet. Pihet njė gotė 2-3 herė nė ditė.

175- Duhen 200 gr sheqer skuqen nė tavė pastaj hidhet njė litėr ujė, 6 lugė gjelle mjaltė dhe 2 kokrra qepe tė grirė imėt. Kjo pėrzierje zihet derisa tė pėrgjysmohet masa. Ena lihet e mbuluar derisa tė vaket lėngu, pastaj kullohet dhe hidhet nė enė qelqi. Pihet pas ngrėnies 1-2 lugė gjelle 3 herė nė ditė.
176- 4 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga njė lugė gjelle mėllage tė butė nga 2 lugė gjelle gjethe thundėrmushke e bimė zhumbrice hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 1-2 min. Ena lihet e mbuluar 10-15 min pastaj kullohet dhe lėngu ėmbėlsohet me 1-2 lugė gjelle mjaltė dhe u shtihet lėngu i njė gjysmė kokrre limoni. Pihet i vakėt para ngrėnies njė filxhan tri herė nė ditė.


177- 20 lugė gjelle tė bimores sė pėrbėrė nga 5 lugė gjelle gjethe tė njoma ose tė thara gorrice, gjethe delli e kalrnuthi dhe nga 15 lugė gjelle hisėll hidhen nė 3 litra ujė tė porsavaluar. Ena lihet e mbuluar derisa tė vaket, pastaj kullohet dhe ėmbėlsohet me sheqer. pihet njė filxhan 6 herė nė ditė derisa tė mbarohet.
178- 3-4 lugė kafeje gjethe rrushariu hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 5 minuta. Ena lihet e mbuluar derisa tė vaket, pastaj kullohet. Pihet me gllėnjka gjatė ditės deri 300 mililitra nė ditė pėr 3 javė rresht.
179- 24 lugė gjelle mijėfletėsh hidhen nė tre litra verė dhe zihen 5 minuta. Era lihet nė qetėsi 30 minuta. pastaj kullohet. Pihet njė filxhan tre herė nė ditė pėr 3 javė rresht.
180- Nė njė litėr alkool 60 per qind ose ne raki rrushi te forte 40 pėr qind hidhet 100 gram lule kafendule. Shishja e mbyllur lihet 10 ditė nė vend tė ngrohtė, nė hije pastaj kullohet. Pihet 60 pika lėng i pėrzier me 200 mililitra ujė pak nga pak gjatė ditės. Ky lėng pėrdoret edhe pėr tė larė plagėn e gjirit. Gjatė kėsaj kure hahet cdo dite 200-300 grame karota tė freskėta.

181- Pas pastrimit tė plagės nga mbeturina tė gjakut i indeve tė nekrotizuara bėhet dezinfektimi me raki tė fortė rrushi dhe pas 5 minutave lyhet me pornadėn e pėrgatitur si vijon: pėrzihen dy filxhanė gjalpė tė freskėt ose dyllė blete i porsashkrirė me njė filxhan lėkure tė dytė tė shtogut tė grimcuar dhe lihet nė zjarr derisa pėrzierja tė marrė ngjyrė kafeje tė hapėt. Ena largohet nga zjarri pėrzierja siē ėshtė e ngrohtė kullohet nė napė tė pastėr. Nė kullese hidhen 5 tė kuqe vezėsh dhe njė lugė gjelle rrėshirė pishe dhe pėrzihen me luge druri derisa tė formohet njė pomadė e njėtrajtshme. Me kėtė pomadė lyhet plaga 2 herė nė ditė pėr 5 ditė rresht ose deri kur shėrimi merr pėr mbarė.
182- 4 gjethe delli zbuten me ujė tė porsavaluar, lihet nė enė sa tė ftohen dhe vendosen mbi plagė nė formė llape. Ky mjekim bėhet pasi mė parė ėshtė dezinfektuar plaga me raki rrushi tė fortė ose me uthull tė fortė.
183- 30 thelpinj hudhre shtypen nė havan dhe pėrzihet me gjalpė dhe vaj ulliri derisa tė pėrgatitet njė masė pomade Lyhet plaga 2 herė nė ditė deri nė shėrim.
184~ Dhjamė ariu i konservuar ose i freskėt pritet ne copa dhe vendoset mbi plagė, pastaj fashohet shtrėngueshėm, pėr ēdo ditė deri ne shėrim.
185- Njė grusht gėlqere e pashuar mbulohet me ujė, pėrzihet dhe lihet 24 orė tė precipitojė. Uji i gėlqeres hidhet ne kavanoz dhe shtohet pak nga pak vaj ulliri duke e pėrzier derisa te formohet njė mase pomade e holle. Me pomaden lyhet plaga disa here ne dite deri ne serim.
186- Njė sasi rnyshk druri i gjelbėr e i freskėt pasi lahet vendoset mbi plagė dhe fashohet. Ky mjekim bėhet njė herė neė dy ditė.

187- Njė grusht gjethe mėllagė dhe njė grusht gjethe shtogu hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 2 minuta. Ena lihet e mbuluar sa tė ftohet, pastaj kullohet. Me lėngun shpėlahet plaga 3 herė nė ditė, ndėrsa gjethet e qullura si llapė vihen ēdo herė mbi plagė.
188- Plagėt e vjetra dhe tė qelbėzuara nė fillim pastrohen me njė lėng tė pėrgatitur gjysmė pėr gjysmė me raki rrushi dhe me ujė gjethe frashri, i pėrgatitur si vijon: 10 gramė gjethe e grimcuar hidhet nė 200 mililitra ujė tė porsavaluar, pastaj ena lihet e mbuluar pėr 20 minuta, pastaj kullohet. Ose gjysmė pėr gjysmė raki rrushi me lėng vidhi : 150 gram lėkura vidhi tegrimcuara hidhen nė 500 mililitra ujė dhe zihen pėr 50 minuta, pastaj ena lihet e mbuluar dhe kullohet. Ky lėng pėrgatitet ēdo 10 ditė. Pas pastrimit tė plagės me njė nga lėngjet e mėsipėrme lyhet me pomadėn si vijon: 100 gramė vaj ulliri zihet sė bashku nė 50 gramė dyllė blete. Kur pėrzierja vaket i hidhet lėngu i dalė nga shtrydhja e 20 gjetheve tė njoma e tė freskėta tė barit tė trashė. Pėrzihet derisa tė formohet njė masė e njėtrajtshme, me tė cilėn lyhet plaga tre herė nė ditė. Gjatė ēdo ndėrrimi pėr tė pastruar dhe pėr tė nxitur mbylljen e plagės anėt e saj shpėlahen me lėngun e pėrgatitur si vijon-. 200 mililitra verė e pėrzier me shap nė sasinė sa njė kokėrr lajthi zihen pėr 2 minuta. ky lėng pėrdoret pasi ftohet.
189- Nga 250 grarnė levozhga tė frutit tė arrės dhe 250 gramė gjethe tė arrės hidhen nė njė litėr ujė dhe zihen 2 orė. Ena lihet e mbuluar sa tė vaket lėngu dhe kullohet me napė tė pastėr. Ky lėng • pėrdoret pėr larjen e plagės. Pas larjes plaga lyhet me pomadėn e pėrgatitur si vijon: njė filxhan me pluhur shumė tė imėt tė gjetheve dhe tė lėvozhgave tė arrės nė pjesė tė barabarta pėrzihet me njė majė thike gur kali, duke formuar njė pluhur sa mė tė imėt. Ky pluhur pėrzihet me rrafsh dy grushta dhjamė dashi te shkrire dhe me njė filxhan vaj ulliri. Kjo masė pėrzihet derisa tė formohet njė pomadė e njėtrajtshme. Pomada pėrdoret 1-2 herė nė ditė deri nė shėrim pėr plagėt, ekzemat, urthin dhe sėmundje tė tjera tė lėkurės.

190- Pėr mjekimin e plagėve tė plumbit pėrdoret; nė lavė hidhen 2-3 filxhanė dyllė blete ose gjalpė ose vaj vegjetal. Pasi ngrohet njė nga kėta hidhet nė tavė 1 -1,5 filxhan pluhur

191- Pėr mjekimin e plagėve tė plumbit pėrdoret: nė tave hidhen 2-3 filxhanė dyllė blete ose gjalpė ose vaj vegjetal. Pasi ngrohet njė kėto hidhet nė tavė 1 -1.5 filxhan pluhur nga cipa e dytė e shtogut dhe pėrzihet derisa tė formohet njė masė e njėtrajtshme. Me kėtė pėrzierje njomen fitilat qė futen nė plagė njė ose dy herė nė ditė. Futja e fitilave bėhet pas pastrimit tė plagės me raki tė fortė.

192- Pėr pastrimin e njė plage tė ējerre nga mjete tė mprehta pas ndalimit tė gjakut dhe dezinfektirnit mbi njė petė dylli blete shtrohet njė shtresė dhjami dhe njė shtresė me brumė buke gruri, kjo vendoset mbi plagė dhe lidhet me fasho (rripa pėlhure), duke e ndėrruar dy herė nė ditė. Nė plagė tė Iehta mjafton vendosja vetėm e petės sė dyllit.
193- Duhen 2 tė kuqe vezėsh, njė filxhan vaj ulliri, 2 luge kafeje niseshte dhe 2 luge kafeje sheqer i pluhurosur i imėt pėrzihen sa tė formohet masė e njėtrajtshme. Lyhet plaga 2 herė nė ditė.
194- Plaga mbulohet me gjysmė kokrre boshatisur nga iaral dhe ne vend t ė tyre me sheqer. Mjekimi bėhet 2 herė nė ditė.

195- Duhen 2 kokrra qepė tė grira imė me 100 gram sapun tė bardhė, 100 gr miell gruri dhe 200 gram vaj ulliri pėr 15-20 minuta derisa tė formohet masė e njėtrajtshme. Lyhet plaga dy herė duke e pastruar nė fillim ēdo herė me ujė lėng vidhi.
196- Merren 50 gram propolis tė grirė 500 mililitra raki mishi te fortė derisa masa e njėtrajtshme. Lyhet plaga dy herė duke e pastruar nė fillin ēdo herė me lėng vidhi.

197- Merren 100 gram maja tė lulėzuara tė thata e tė grimcuara pėrzihen dhe zihen 40-45 minuta. Ena lihet e mbuluar dhe kjo masė nė sasinė qė duhet vihet nė enėn qė mė parė ėshtė lyer me vaj vegjetal dhe mbėshtillet me napė. Plaga ndėrrohet deri ne shėrim.
198- Plagėt qė shėrohen me zor pudrosen me pluhur tė imėt tė barpatės.

199- Njė shishe njė litroshe mbushet nė njė lulebasani, pastaj mbushet deri nė grykė. Shishja mbyllet dhe lihet nė vend tė freskėt sa vaji tė ngjyroset nė tė kuq. Ky vaj do na shėrbejė pėr tė ndaluar hernorragiinė dhe infektimin e saj.
200- Duhen 10-15 bimė tė thara, kėto digjen dhe hirin e pėrziejmė me 2 filxhan gjalpė pa kripe derisa tė formohet masė e njėtrajtshme. Lyhet plaga 1-2 herė nė ditė.
avatar
ad

Numri i postimeve : 4192
Reputation : 58
Points : 24571
Registration date : 08/12/2007

Shiko profilin e anėtarit

Mbrapsht nė krye Shko poshtė

Share this post on: diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Drejtat e ktij Forumit:
Ju nuk mund ti pėrgjigjeni temave tė kėtij forumi